Politiek en verkiezingen

Alles van politiek en actua kan je hier bespreken

Moderator: Moderators

Op wie stemmen jullie bij de volgende verkiezingen?

SPA
41
5%
VLD
85
11%
PVDA
60
8%
NVA
253
33%
Vlaams Belang
157
20%
CD&V
41
5%
Groen
85
11%
Blanco
47
6%
 
Totaal aantal stemmen: 769

Gebruikersavatar
jeans
Kapitein
Kapitein
Berichten: 10825
Lid geworden op: 21 jan 2016, 20:03

Re: Politiek en verkiezingen

Bericht door jeans »

Nero schreef:
05 dec 2019, 14:43
We moeten af van het neo-liberale waanidee (gebaseerd op de totaal verkeerde 'Laffer curve') dat belastingen slecht zijn. Tijdens de gouden jaren van de VS was de bovenste belastingsschijf meer dan... 80%.
https://ctmirror.org/category/ct-viewpo ... s-garbage/
Ik persoonlijk vind dat belastingen op consumptie hoger moeten. En daarmee bedoel ik dat dagdagelijkse producten laag belast (btw) moeten zijn. Maar wil je gezien het inkomen luxe dan moet dat zwaar belast worden. Wil je campagne drinken bv, wel belast dat maar zwaar.Ik vind het van de pot gerukt dat alles wat met hygiëne te maken heeft aan 21% btw staat. Daarom ben ik voor het Zwitserse systeem. Lage belastingen voor inkomens, maar hogere taksen op consumptie naargelang de noodwendigheid. Dat zal ook sociaal verantwoord zijn. Zo kan men bv het verwerven van een eerste woning lager heffen dan een tweede of een derde. welke nu dezelfde btw tarief heeft.

Gebruikersavatar
jeans
Kapitein
Kapitein
Berichten: 10825
Lid geworden op: 21 jan 2016, 20:03

Re: Politiek en verkiezingen

Bericht door jeans »

Digress schreef:
05 dec 2019, 16:32
Hier een link naar een studie over de impact van het verlagen/verhogen van belastingen op arbeid.

https://ec.europa.eu/social/BlobServlet ... &langId=en

Uit het stuk "policy recommendations":
Tax policy can play only a minor role in determining the outcomes of the
labour market, compared to more effective policy measures such as wage
bargaining arrangements, monetary and in‐kind transfers, job placement
services, training programmes, support to geographical mobility.

When using tax policies to improve labour market performance, it is better
to target them on specific groups of workers (married woman, lone
mothers, low‐educated individuals) and economic sectors.

It is more effective to use tax policies to affect the number of hours worked
rather than the participation choice.
Deze studie zegt dus vooral dat Stijn Baert compleet verkeerd is. Dat het verlagen van de belastingen arbeidsmarktparticipatie niet verhoogt maar vooral werkdruk verhoogt van degenen die al actief zijn op de arbeidsmarkt.

Gaan we ervan uit dat grotendeels te activeren percentage discouraged workers zijn (wat ik wel zeker weet) en dat die niet discouraged zijn door te laag loon maar te hoge werkdruk (wat in overgrote deel het geval is, heb ik al eerder een studie over gelezen maar ik ga die nog wel eens opzoeken en hier inplakken), dan gaat dit net het omgekeerde bewerkstelligen en arbeidsmarktparticipatie verlàgen ipv verhogen, én de werkdruk op de bestaande arbeidsmarkt verhogen.

De manier waarop je arbeidsmarktparticipatie verhoogt zegt deze studie is vooral opleidingen en CAO's, meer sociaal overleg.
Mag ik jou er nog eens op duiden, dat er voor elke studie nuances bestaan . En jij ziet enkel het theoretische model als waarheid. Als ik het mag geloven is de stijging van het bruto loon NIET onderhevig aan deze stelling. Want mijn inkomen zal ook stijgen als er geen extra belasting op komt. En laat net dit het discours zijn van Baert. Hij stelt het verhogen van de lonen en aldus hogere last voor de bedrijven nefast voor de werkgelegenheid. Die hogere lonen brengen hogere inkomsten voor de overheid op. Dit is de filosofie welke nu gangbaar is bij de voorliggende nota voor regeringsvorming. We krijgen zogezegd meer maar in onze zak netto hetzelfde. Waarom zou het verlagen van de lasten op mijn loon negatief zijn. In het bedrijf kenden we bv de conjunctuurpremie. Vanaf een bepaald bedrag aan omzet kreeg elke werknemer een bepaald % extra als premie gebaseerd op het loon. Dat kon zelfs tot 2% naargelang de hoogte van de omzet op het totale jaarinkomen. Joepie, maar ik hield er amper 30% netto aan over. EN jij gaat dit nu gaan verkopen dat een hoger netto tegen participatie in het bedrijf is? Zelfde verhaal bij mijn maandelijkse weekend werk, gezien het een beursgenoteerd bedrijf was en de cijfers altijd op een bepaalde dag beschikbaar moesten zijn. Van de vele overuren hield ik praktisch niets over. En het is juist, jij zou dit aangrijpen als argument zijnde een stimulans om nog meer overuren te hebben of nog meer omzet omdat het in jouw denken past. Daarom is elk economische studie uitgangspunt van een bepaald model. Ik zou dat hogere netto op die premies net beschouwen als motivatie en erkentelijkheid waarom ik vrije tijd opofferde.
Het zou dan ook heel handig zijn als je elke theoretisch model welke je hier dropt ook eens vertaalt in een echt dagdagelijks voorbeeld. Misschien dat we het dan WEL snappen dat je gelijk 'zou 'hebben.
edit: elke index of loonopslag is dan ook negatief En waarom zou een hoger netto inkomen dan de werkloosheidsuitkering of ziekte vergoeding geen goede stimulans zijn om TOCH te willen werken. Om er de motivatie in te vinden, zoals ik en anderen welke WEL werken meer motivatie en voldoening krijgen door een hoger netto loon? Daarom is het zo positief dat zij welke met pensioen zijn TOCH nog actief mogen zijn en bijverdienen. Het trek je uit de vier muren en zelfvoldaanheid. In mijn geval, ik heb daar geen behoefte aan, gezien genoeg activiteiten. In jouw theoretisch model zou het terug een middel zijn om mensen tot slavernij te dwingen voor een beetje surplus.

Gebruikersavatar
jeans
Kapitein
Kapitein
Berichten: 10825
Lid geworden op: 21 jan 2016, 20:03

Re: Politiek en verkiezingen

Bericht door jeans »

Digress schreef:
05 dec 2019, 21:22
Minister schreef:
05 dec 2019, 20:58
Digress schreef:
05 dec 2019, 15:22

Dat treft, want ik vind het een achterlijke mauve klojo.
Mooi debat op de afspraak.
Idd, zoals verwacht, de N-VA debatfiche bij Baert, zonder bewijzen. Hedebouw komt met bewijzen, Baert heeft het over niet nader genoemde "wetenschappelijke synthese". Baert komt volgende verkiezingen op voor de N-VA, zie je van ver komen. Zou zijn wetenschappelijke synthese eens willen zien, maar ben 100% zeker dat ze niet bestaat.
Welke bewijzen levert Hedebouw? Enkel deze welke in zijn discours passen. Maar een maatschappij bestaat uit veel meer dan enkele duizenden of zelfs honderdduizenden individuen welke perfect passen in zijn beeld. Dat willen extrapoleren naar het ganse maatschappelijk spectrum is zo fout. En dat weet jij ook.

Gebruikersavatar
nastaban
Jong talent
Jong talent
Berichten: 637
Lid geworden op: 20 jan 2016, 19:02

Re: Politiek en verkiezingen

Bericht door nastaban »

Rechts vindt deftige minimumlonen en deftige pensioenen blijkbaar anti-Vlaams. Wél pro-Vlaams is blijkbaar het voortzetten van het beleid onder Michel.
Raar, want de Zweedse partijen zijn afgestraft, ook in Vlaanderen. Het signaal op 26 mei was overal ook sociaal.

Verstuurd vanaf mijn WAS-LX1A met Tapatalk


Gebruikersavatar
Digress
Kapitein
Kapitein
Berichten: 17371
Lid geworden op: 21 jan 2016, 11:43

Re: Politiek en verkiezingen

Bericht door Digress »

jeans schreef:
06 dec 2019, 03:50
Digress schreef:
05 dec 2019, 12:08
venividivicious schreef:
05 dec 2019, 11:03

Ik vermoed dat de info ter onzer beschikking nog steeds meer gebiased is dan de so called valse assumpties van academici... Rare statement Digress, terwijl jij op economisch vlak ook een zware theorie hardliner bent :strong:
Heb daar gisteren een tweet over gepost. Over Nordhaus, een econoom die de Nobelprijs economie gewonnen heeft met een studie over het klimaat. Die studie is een redelijk debiel allegaartje van verkeerde assumpties en belachelijke theorieën, maar wat hij wel doet is de gangbare neoliberale theorie toepassen. Komt erop neer dat zijn studie zegt dat de opwarming van de aarde met 4° de komende decennia geen grote gevolgen gaat hebben voor de economische situatie... Terwijl een groot deel van onze wereld onder water komt te liggen.

Dit is niet alleen een gevierd econoom, die heeft de meest prestigieuze prijs van de discipline gewonnen. Met dié studie. Dat zegt genoeg denk ik. Het zijn die mensen die je vertrouwt met je sociaal beleid, en met je departement Financiën. En je bent er dan over verwonderd dat je na een algemene strenge besparingsronde een tekort van 12 miljard gecreëerd hebt.

Nee sorry, ik vorm mijn eigen mening wel.
Ik heb die v raag al gesteld, hoeveel is er bij gekomen sinds deze regering een overgangsregering is? Als kenner zou je dit toch ook moeten in overweging durven nemen als je deze stelling poneert.
Want veel besparen en bijsturen is er totaal niet meer bij. Vandaar dat ik het altijd hypocriet heb gevonden om geen vervroegde verkiezingen uit te schrijven. Het heeft hen wel toegelaten om toen die klimaatmarsen op de agenda te krijgen en het Maralkeshpact op de achtergrond. Daarom, dat de cijfers ontsporen kan hen geen kl..ten schelen.
Zoals al gezegd, zonder regering wordt dat begrotingstekort sowieso een overschot op termijn(wat eigenlijk de echte slechte zaak is, voor de burgers dan). Dus als je graag een begroting op orde wil zien, als dat zoooo belangrijk is, dan heb je liefst zolang mogelijk geen regering.

Gebruikersavatar
Digress
Kapitein
Kapitein
Berichten: 17371
Lid geworden op: 21 jan 2016, 11:43

Re: Politiek en verkiezingen

Bericht door Digress »

jeans schreef:
06 dec 2019, 05:37
Digress schreef:
05 dec 2019, 21:22
Minister schreef:
05 dec 2019, 20:58

Mooi debat op de afspraak.
Idd, zoals verwacht, de N-VA debatfiche bij Baert, zonder bewijzen. Hedebouw komt met bewijzen, Baert heeft het over niet nader genoemde "wetenschappelijke synthese". Baert komt volgende verkiezingen op voor de N-VA, zie je van ver komen. Zou zijn wetenschappelijke synthese eens willen zien, maar ben 100% zeker dat ze niet bestaat.
Welke bewijzen levert Hedebouw? Enkel deze welke in zijn discours passen. Maar een maatschappij bestaat uit veel meer dan enkele duizenden of zelfs honderdduizenden individuen welke perfect passen in zijn beeld. Dat willen extrapoleren naar het ganse maatschappelijk spectrum is zo fout. En dat weet jij ook.
Dezelfde bewijzen die ik al leverde, namelijk dat Stijn Baert zijn beweringen niet kloppen. Kan je makkelijk zelf opzoeken. Daartegenover heeft Stijn Baert nog geen enkele keer bewijzen aangebracht om zijn bewering te staven. Daar wacht ik nog altijd op.

Er zijn geen empirische bewijzen welke in Stijn Baert zijn discours passen, enkel theorie, en die theorie is verkeerd bewezen. En ik vind het eigenlijk ongelooflijk dat er nog economen zijn die die theorie volgen na 2008, want dat is wel het ultieme bewijs dat ze al veertig jaar leugens vertellen.

En terzelfdertijd kijk maar naar Chili. Het is dat model waar Vlaanderen onder de N-VA zo graag naartoe wil. Alleen heeft Vlaanderen geen grondstoffen natuurlijk, dus de Vlaming onder de N-VA wordt gewoon een armere Chileen. De welvaartsstaat is geen drain op onze welvaart, het is de reden ervan. Tijd om dat eens te onderkennen.

theo beirfrinket
Basisspeler
Basisspeler
Berichten: 1181
Lid geworden op: 20 jan 2016, 12:41

Re: Politiek en verkiezingen

Bericht door theo beirfrinket »

tiga schreef:
04 dec 2019, 17:06
Blue Eagle schreef:
04 dec 2019, 16:33
tiga schreef:
04 dec 2019, 15:46


bwa er zijn er toch vrij veel die dat wel zijn?
Ik zit toch vaak in vergaderingen bij mensen die bij elk ding zeggen, ah oei dat moet ik gaan opzoeken. tja

Mijn dokter toch ook wel positief dat die de symptomen vanbuiten kent.
Mijn advocaat kan toch ook direct op veel vragen antwoorden en moet niet alles gaan opzoeken.
Mijn architect kent ook wel vrij veel zonder alles te gaan opzoeken.


ge hebt volledig gelijk dat vanbuiten leren niet hetgene is dat het verschil zou mogen maken. Maar het is zeker ook niet nutteloos.
manieren en truukjes leren om dingen te onthouden is zeker niet nutteloos.
Verschil toch tussen dingen "vanbuiten" weten door daar veelvuldig mee in contact te komen dan via vanbuiten blokken.
Als ik een film 20 keer zie ken ik die ook van buiten zonder daarvoor autist te zijn.
Verschil met autisten is dat die dingen maar één keer hoeven te zien/lezen en dat al onthouden. Laat mij een lijstje vanbuiten leren en ik ben dat alweer vergeten na een week (als ik dat lijstje niet meer heb moeten gebruiken). En zo is dat ook met die leerstof van het middelbaar; 95% vergeet je toch omdat je het nooit meer moet gebruiken. Hersenen zijn beetje gelijk een harde schijf, wat niet meer gebruikt wordt, wordt eraf gegooid omdat de opslagruimte nu eenmaal niet oneindig is.
Ik snap niet goed waarom je hier autisten zit bij te betrekken? Einstein zeggen ze ook dat die waarschijnlijk Autisme had.

Ja en dat lijstje dat jij vanbuiten wil leren (of moet leren) voor je job, zal je veel vlotter kunnen vanbuiten leren, als je weet hoe je dat moet doen.
Mensen volledig afhankelijk maken van opzoekwerk is het andere uiterste. Dat wil je toch ook niet.
Mensen doen hier percies of op school moet ge alleen maar vanbuiten leren? Dan had ik nooit een diploma gehaald.

Die dokters beginnen ook met vanbuiten blokken + begrijpen + gebruiken.
Kvind da wel zot dat gij 95% van u schoolcarrière al vergeten zijt. Ik ben heel blij dat ik geleerd heb dat de schelde door antwerpen loopt, de Seine door Parijs en de Leie in genk.
(ag)

Gebruikersavatar
Digress
Kapitein
Kapitein
Berichten: 17371
Lid geworden op: 21 jan 2016, 11:43

Re: Politiek en verkiezingen

Bericht door Digress »


Gebruikersavatar
Digress
Kapitein
Kapitein
Berichten: 17371
Lid geworden op: 21 jan 2016, 11:43

Re: Politiek en verkiezingen

Bericht door Digress »

vencer schreef:
05 dec 2019, 23:27
Digress schreef:
05 dec 2019, 16:38
tiga schreef:
05 dec 2019, 16:37
soms praat gij toch echt chinees voor mij ze
Is misschien daarom dat ze mij soms (onterecht) ne communist noemen :P Wat begrijp je niet?
Onterecht :emiel:
Is nochtans heel duidelijk dat ik een Post-Keynesiaan ben en geen Marxist.

cis19
Publiekslieveling
Publiekslieveling
Berichten: 6618
Lid geworden op: 29 jun 2017, 14:47

Re: Politiek en verkiezingen

Bericht door cis19 »

als de spa nog verder wil afglijden dan moeten ze zeker nog meer clowns als bruno tobback naar de radiostudios zenden. Hoopte altijd voor de spa dat die ergens ver weg op zijn zeilboot zat rond te dobberen, er moet toch nog bekwaam personeel bij de spa rondlopen dat ze in zijn plaats kunnen sturen zoniet zie ik de toekomst van de sossen in vlaanderen niet echt positief in.

Mr. P
Basisspeler
Basisspeler
Berichten: 2095
Lid geworden op: 22 jan 2016, 09:57

Re: Politiek en verkiezingen

Bericht door Mr. P »

Stijn Baert is nen schelen otter

Jootje
Sterkhouder
Sterkhouder
Berichten: 3813
Lid geworden op: 20 jan 2016, 11:59

Re: Politiek en verkiezingen

Bericht door Jootje »

Bij Open VLD gaat de puist ook nog openbreken.

Gebruikersavatar
Renny
Icoon
Icoon
Berichten: 62642
Lid geworden op: 20 jan 2016, 08:38

Re: Politiek en verkiezingen

Bericht door Renny »

Jootje schreef:
06 dec 2019, 09:35
Bij Open VLD gaat de puist ook nog openbreken.
Rutten buiten en ik vier feest.

Gebruikersavatar
vencer
Publiekslieveling
Publiekslieveling
Berichten: 5171
Lid geworden op: 20 jan 2016, 14:12

Re: Politiek en verkiezingen

Bericht door vencer »

Iets 'bewijzen' in economie is sowieso al een heel relatief begrip. Dat bewijst die bewuste paper die zogezegd bewijst dat de woonbonus de huizenprijzen deed stijgen (en het afschaffen ervan de prijzen dus weer zal dalen). Maar bon, ik kom dan ook uit de beta wetenschappen waar het al gemakkelijker is om iets echt te bewijzen.

kapitan
Basisspeler
Basisspeler
Berichten: 1158
Lid geworden op: 21 jan 2016, 11:47

Re: Politiek en verkiezingen

Bericht door kapitan »

nastaban schreef:
06 dec 2019, 07:13
Rechts vindt deftige minimumlonen en deftige pensioenen blijkbaar anti-Vlaams. Wél pro-Vlaams is blijkbaar het voortzetten van het beleid onder Michel.
Raar, want de Zweedse partijen zijn afgestraft, ook in Vlaanderen. Het signaal op 26 mei was overal ook sociaal.

Verstuurd vanaf mijn WAS-LX1A met Tapatalk
Bij mijn weten, was de overwinning van Groen en SPA in Vlaanderen nu ook niet eclatant te noemen.
Bij mijn weten, hebben de extremen gewonnen omwille van - volgens mij - voornamelijk drie zaken:

1. Migratieproblemen (Marrakech)
2. Verhoging van Pensioenleeftijd
3. Almaar duurder wordende elektriciteitsfactuur

Verder moet je het niet zien: not in my backyard

Blue Eagle
Publiekslieveling
Publiekslieveling
Berichten: 6309
Lid geworden op: 20 jan 2016, 14:02

Re: Politiek en verkiezingen

Bericht door Blue Eagle »

Digress schreef:
06 dec 2019, 08:41
vencer schreef:
05 dec 2019, 23:27
Digress schreef:
05 dec 2019, 16:38


Is misschien daarom dat ze mij soms (onterecht) ne communist noemen :P Wat begrijp je niet?
Onterecht :emiel:
Is nochtans heel duidelijk dat ik een Post-Keynesiaan ben en geen Marxist.
Je moet het hen vergeven, alles wat niet neo-liberaal is, is communistisch in hun duale wereldbeeld.

Gebruikersavatar
Digress
Kapitein
Kapitein
Berichten: 17371
Lid geworden op: 21 jan 2016, 11:43

Re: Politiek en verkiezingen

Bericht door Digress »

Renny schreef:
06 dec 2019, 09:38
Jootje schreef:
06 dec 2019, 09:35
Bij Open VLD gaat de puist ook nog openbreken.
Rutten buiten en ik vier feest.
Rutten buiten en Lachaert voorzitter? Kunnen ze direct fusioneren met N-VA.

Gebruikersavatar
harkie15
Publiekslieveling
Publiekslieveling
Berichten: 8178
Lid geworden op: 20 jan 2016, 11:59

Re: Politiek en verkiezingen

Bericht door harkie15 »

Mr. P schreef:
06 dec 2019, 09:28
Stijn Baert is nen schelen otter
Dit forum gaat ten onder aan de overtuigende argumenten.

Mr. P
Basisspeler
Basisspeler
Berichten: 2095
Lid geworden op: 22 jan 2016, 09:57

Re: Politiek en verkiezingen

Bericht door Mr. P »

harkie15 schreef:
06 dec 2019, 13:37
Mr. P schreef:
06 dec 2019, 09:28
Stijn Baert is nen schelen otter
Dit forum gaat ten onder aan de overtuigende argumenten.
Je moet anders maar eens gewoon naar zijn ogen kijken, je zal wel overtuigd geraken.

Gebruikersavatar
vencer
Publiekslieveling
Publiekslieveling
Berichten: 5171
Lid geworden op: 20 jan 2016, 14:12

Re: Politiek en verkiezingen

Bericht door vencer »

Die almaar duurder wordende elektriciteitsfactuur snap ik eigenlijk niet zo goed. Voor het derde jaar op rij een nieuw contract afgesloten waarbij mijn maandelijkse bijdrage daalt (en ja, ik reken er de eindafrekening pro rata bij).

Gebruikersavatar
harkie15
Publiekslieveling
Publiekslieveling
Berichten: 8178
Lid geworden op: 20 jan 2016, 11:59

Re: Politiek en verkiezingen

Bericht door harkie15 »

Mr. P schreef:
06 dec 2019, 13:44
harkie15 schreef:
06 dec 2019, 13:37
Mr. P schreef:
06 dec 2019, 09:28
Stijn Baert is nen schelen otter
Dit forum gaat ten onder aan de overtuigende argumenten.
Je moet anders maar eens gewoon naar zijn ogen kijken, je zal wel overtuigd geraken.
If so, is dat dan relevant voor zijn verhaal ?

Blue Eagle
Publiekslieveling
Publiekslieveling
Berichten: 6309
Lid geworden op: 20 jan 2016, 14:02

Re: Politiek en verkiezingen

Bericht door Blue Eagle »

harkie15 schreef:
06 dec 2019, 13:37
Mr. P schreef:
06 dec 2019, 09:28
Stijn Baert is nen schelen otter
Dit forum gaat ten onder aan de overtuigende argumenten.
Sprak de man die even geleden nog dit postte:
En nog een verrassing: Hedebouw, die andere achterlijke klojo, staat op de lijst van de communisten.
Wie had dat nu ooit gedacht ?Eerste de ene partij van het debat wat uitschelden en dan verontwaardigd zijn als de andere partij ook wordt uitgemaakt.

Mr. P
Basisspeler
Basisspeler
Berichten: 2095
Lid geworden op: 22 jan 2016, 09:57

Re: Politiek en verkiezingen

Bericht door Mr. P »

harkie15 schreef:
06 dec 2019, 14:30
Mr. P schreef:
06 dec 2019, 13:44
harkie15 schreef:
06 dec 2019, 13:37

Dit forum gaat ten onder aan de overtuigende argumenten.
Je moet anders maar eens gewoon naar zijn ogen kijken, je zal wel overtuigd geraken.
If so, is dat dan relevant voor zijn verhaal ?
Ik heb dat toch ook niet gezegd, hij kijkt scheel. Tis al.

Gebruikersavatar
Woolmouse United
Sterkhouder
Sterkhouder
Berichten: 4059
Lid geworden op: 30 mei 2016, 07:56

Re: Politiek en verkiezingen

Bericht door Woolmouse United »

Renny schreef:
05 dec 2019, 14:32
Woolmouse United schreef:
05 dec 2019, 14:18
cis19 schreef:
05 dec 2019, 14:00

over wat de schulden van gent of het circulatieplan ? circulatieplan heeft inderdaad voordelen maar de schulden zouden wel eens reeel kunnen zijn.
Sinds het circulatieplan zien ze mij niet meer in Gent. Jammer want ik vond de stripwinkels zoals de Poort of Adhemar best leuk.

Ik hoor van vele zelfstandigen in het Gentse dat sinds het circulatieplan het toch veel minder is in bepaalde zones.
Dat ligt dan enkel aan uzelf, want Gent is bereikbaarder dan ooit.
En dat tweede spreken de cijfers tegen.
ah ja?
De stad Gent heeft het circulatieplan voor een tweede keer geëvalueerd. Voor het eerst zijn er cijfers over de impact op de handel. Vorig jaar kwamen er 62 handels- en horecazaken bij en waren er minder faillissementen. Al moeten winkelstraten zoals de Veldstraat en Langemunt het met minder passanten stellen.
Het rapport is gebaseerd op metingen en bevragingen die eind 2018 werden uitgevoerd. Er staan wel wat cijfers in waarvoor de stad zich een pluim op de hoed mag steken. De fiets is bij de Gentenaars bijna even belangrijk als de auto. Zo’n 35% van de Gentenaars kiest voor de fiets voor de meeste verplaatsingen tegenover 38% voor de auto. Uit tellingen moet blijken dat het fietsgebruik in de binnenstad met 60% is toegenomen.

Bussen en trams rijden sinds de invoering van het circulatieplan vlotter door Gent. Gemiddeld gaat het 5 tot 8% sneller. Al blijven er ook plaatsen waar bussen mee in de file staan met de wagens zoals aan de Frans Van Ryhovelaan en de Nieuwewandeling.

Voor het eerst zijn er ook cijfers over de impact van het circulatieplan op de handel. Daaruit blijkt dat er in de periode net voor en net na de invoering van het circulatieplan veel meer faillissementen waren dan voordien (215 in zes maanden tijd). Na de invoering nam het aantal faillissementen af en er startten ook meer nieuwe handelszaken. Centrum Gent kreeg er in 2018 precies 62 handels- en horecazaken bij.

Het winkelgedrag van de Gentenaars blijkt aanzienlijk gewijzigd. Van de bevraagde Gentenaars antwoordde 30% minder in de binnenstad te winkelen tegenover 5% die net vaker shopt in de binnenstad. Dat bevestigt het aanvoelen van heel wat handelaars. Ook de passage in de winkelstraten bevestigt dat beeld. De Veldstraat heeft het zeer moeilijk met een almaar dalend aantal passanten. Ook de Kortedagsteeg, de Hoogpoort en de Langemunt moeten het met minder passanten stellen. De Brabantdam, Vlaanderenstraat, Zonnestraat en Mageleinstraat doen het dan weer beter.

Wat vinden de Gentenaars nu van dat circulatieplan? Zowat 50% vindt het circulatieplan een goede zaak, 30% een slechte zaak. In 2017 was nog 55% voorstander en 35% tegenstander. Het lijkt er dus op dat de polarisatie tussen het voor- en tegen-kamp wat gaan liggen is, maar er is nog een hele weg af te leggen. Hoe ouder, hoe minder men voorstander is van het circulatieplan. Van de 80-plussers is 51% tegenstander. Late twintigers en vroege dertigers staan het vaakst positief tegenover het plan.

Op de vraag of de verkeersleefbaarheid in eigen buurt is verbeterd antwoordt 34% ‘neen’. Daar staat 31% tegenover die de situatie wel verbeterd zag. Wie binnen de stadsring woont vindt het verkeer vaak leefbaarder dan wie in de Gentse rand woont.

Bewoners van de sectoren Brugse Poort, Rabot en Tolhuis staan negatiever tegenover het plan dan elders in de stad. Al ontbreken de cijfers in het rapport.

Ook het aantal ongevallen kent een opmerkelijke trend. Binnen de R40 is het aantal ongevallen met voetgangers of fietsers sterk afgenomen. Op R40 neemt het aantal ongevallen echter toe. Tussen april en november werden er 19 voetgangers, 56 fietsers en 19 bromfietsers betrokken bij een ongeval.

De evaluatie zal binnenkort besproken worden in een themacommissie op het stadhuis.

Gebruikersavatar
Renny
Icoon
Icoon
Berichten: 62642
Lid geworden op: 20 jan 2016, 08:38

Re: Politiek en verkiezingen

Bericht door Renny »

Zelfs in uw cherrypicking staat waarom ik gelijk heb.

Hier een niet-HLN versie.
https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2019/06/12 ... latieplan/

Het punt was trouwens dat Gent een commercieel dode stad zou geworden zijn. Niet dat er een paar straten minder passage zouden hebben (in het voordeel van andere).